MALİYE - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği
Maliye bölümü öncelikli amacı,  devlet kurumlarında çalışacak kadroları yetiştirmektir. Bölümün özellikle iktisat ve siyaset bilimi bölümleri ile etkileşimli bir ders programı mevcuttur. Bölümde yapılan akademik çalışmalar devlet ekonomisi alanında yoğunlaşsa da, mezunlarımızın özel sektörde çalışmak üzere yeterli donanıma sahip olarak yetiştirilmektedir. 

Maliye Bölümündeki dersler, fakültenin diğer bölümleri ile alınan ortak derslerle güçlendirilmiştir. Bu derslerden bazıları İktisada Giriş, Makro iktisat, Mikro iktisat, Genel Muhasebe, Hukuka Giriş, Kamu Maliyesi, Bütçe Politikası, Maliye Politikası ve Bütçe Teorisi’dir.


Maliye disiplini, kendi özgün yanlarının yanında fakültedeki diğer bölümlerle bir karma oluşturduğu için öğrencilere çok geniş bir bilgi birikimi sunmaktadır.  Özellikle kamu görevlisi olmak için girilen KPSS’de, öğrencilerin 4 yılda alacağı eğitim yeterli olmaktadır. Fakültenin diğer bölümlerinden mezun olanların çoğunun yolunun KPSS ile kesişeceği göz önünde bulundurulursa Maliye Bölümü, kurum sınavlarında bir adım daha öne çıkmaktadır. KPSS’de maliye mezunu olmanın avantajı oldukça önemlidir. 

Kurum sınavlarının yanında, dört yıllık eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz; ekonomik olayları yorumlayabilme, analizini yapabilme ve bunların hukukla ilişkisini kurabilme yönünde sıkıntı çekmeyeceklerdir. Mezunlarımız hem sözel beceri olan hukuk bilimlerini öğrenebilme, hem de sayısal beceri olan matematiksel hesaplar yapabilme yetkinliğine sahip, sabırlı ve disiplinli bir birey olarak çalışma hayatına başlayacaklardır. 

Maliye programı mezunlarının unvanları çalıştıkları kuruma ve bulundukları konuma göre değişmektedir. Kamu sektöründe çalışan mezunlar, denetleme ve uygulama görevlerinde bulunabilmektedirler. Özellikle Maliye Bakanlığında denetleme görevi vergi müfettişi unvanı altında birleşen denetim birimlerinde gerçekleşebilmektedir. Uygulama görevi yapan elemanlar ise, defterdar, gelir müdürü, muhasebe müdürü, gelir uzmanı, vergi dairesi memurlarıdır. Bu elemanlar belediye ve il özel idarelerinin ilgili servislerinde de görev alabilirler. Mezunlar İçişleri Bakanlığında kaymakamlık, Adalet Bakanlığı bünyesinde idari hakimlik, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında müfettişlik, kontrolörlük ve uzmanlık, düzenleyici ve denetleyici kurumlarda uzmanlık, kalkınma ajanslarında uzmanlık, kamu ve özel bankalarda uzmanlık ve müfettişlik, kamu ve özel kuruluşların tüm teftiş ve denetim birimlerinde müfettişlik, kontrolörlük, uzmanlık, yeminli murakıplık, mali analistlik gibi görevlerde bulunabilirler. Üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi kadrolarında istihdam edilebilir ve akademik kariyer yapabilirler. Özel sektörde serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, gümrük müşaviri gibi unvanlar altında çalışabilirler.
Özetle mezunlar Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, KİTler, Kalkınma Bakanlığı, Mahalli İdareler, Sayıştay, Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Üniversiteler gibi kuruluşlar ile bankalar ve özel sektörün değişik kuruluşlarında iş bulabilmektedirler.
Mezunlar, kamu sektörü ve özel sektörde etkin görevler alabilmenin yanı sıra, yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedirler.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Habip DEMİRHAN
Tarihçe
Hakkari Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2008 yılında kurulmuştur. Maliye Bölümü kuruluşundan beri var olmuştur. Yeterli öğretim elemanı olmamasından dolayı öğrenci alımına ancak 2018 yılında başlamıştır.
Kazanılan Derece
Maliye Bölümü, yüksek öğretimde Maliye Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Maliye Bilimi alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlarımız, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla ulusal ve uluslararası yüksek öğrenim kurumlarında yüksek lisans ve doktora öğrenimlerine yönelebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Maliye Bölümü mezunları kamu ve özel sektörün üst düzey yönetim kademelerinde geniş bir istihdam olanağına sahiptir. Mezunlarımız kamu kesiminde; Vergi Müfettişliği, Gelir Uzmanlığı, Devlet Bütçe Uzmanlığı, Sayıştay Denetçiliği, Bakanlıkların teftiş ve denetim kurullarında denetçilik, idari yargı hâkimliği başta olmak üzere birçok kariyer mesleğe girebilmektedir. Özel sektörde ise mali müşavirlik, gümrük müşavirliği, bankalar, sigorta şirketleri, denetim firmaları ve yöneticilik gibi birçok alanda çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Hakkari Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uygulanır.



https://obs.hakkari.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1028&lang=tr