MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Yüksekokulumuz Hakkâri Üniversitesi Senatosu’nun 20.09.2010 tarihli kararı ile  Yüksekova Meslek Yüksekokulumuzun açılması kabul görmüş ve durumun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na teklif edilmesine karar verilmiştir. Yükseköğretim Kurulu’nun 19.10.2010 tarihli yazısı ile Yüksekova Meslek Yüksekokulumuzun açılması uygun bulunmuş ve 22.02.2010 tarihinde ilk kez müdür ataması yapılan yüksekokulumuz resmen açılmıştır.



Yüksekova Meslek Yüksekokulumuz 2010-2011 eğitim-öğretim yılında METEB Projesi kapsamında, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İşletme Yönetimi, Posta Hizmetleri Programları olmak üzere toplam 109 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2011-2012 yılında ilk mezunlarını veren yüksekokulumuz,2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İşletme Yönetimi, Posta Hizmetleri, Lojistik, Organik Tarım, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı programlarında toplam 314 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam etmektedir.



Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programının amacı, işletmelerin ihtiyaç duydukları ofis ve muhasebe paket programlarını etkin kullanabilen, mesleği ile ilgili mevzuatı takip edebilen, ticari faaliyetlerde kullanılan defterlerde (yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri, serbest meslek defteri, karar defteri, işletme defteri vb.) mevzuata uygun usul ve esaslara göre muhasebe kayıtlarını tutabilen, vergi uygulamalarını takip edebilen, finansal yapıyı analiz etme ve karar verme becerisine sahip nitelikli elemanlar yetiştirmektir.



Akademik personelimiz:



Öğr. Gör.Hakan TANYILDIZ (Bölüm Başkanı)



Öğr. Gör. Özlem KAYA ZİBEK



 



MUHASEBE ve VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ



 



I. YARIYIL DERSLERİ                                                                                                                                                                                                                                               



TÜRK DİLİ I (TRD 103) (2-0-2) (2 AKTS): Dillerin ortaya çıkışı, köken ve yapı bakımından dünya dilleri, Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri, Türkçe'nin tarihsel gelişimi, yapı bakımından Türkçe, sözcükleri kök ve eklerine ayırma ve sözcük türetme çalışmaları, anlatım bozuklukları,dilekçe yazma,özgeçmiş hazırlama gibi konular işlenmekte; dersin amacını desteklemek üzere çeşitli romanlar,  şiir kitapları, deneme kitapları okunup incelenmektedir.



ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I (AIT 101) (2-0-2) (2 AKTS): Türk İnkılâbının tarihi anlamı ve önemi; Türk inkılâbını hazırlayan koşullar, ortam ve gelişmeleri; Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Ulusal Kurtuluş Savaşı; Ulus egemenliğine dayalı tam bağımsız yeni Türk Devleti'nin kuruluşu; Atatürk'ün dahi asker, büyük devlet adamı ve İnkılâpçı kişiliği ile teşkilatçılığı.



YABANCI DİL I (İngilizce)(ING 105) (3-0-3) (3 AKTS): Bu dersi alan öğrenciler kendilerini temel İngilizce seviyesiyle ifade ederek, değişik iş konularında, insanlarla selamlaşmada, talimatları anlama ve vermede, ricalarda bulunmada, telefon görüşmeleri yapabilme ve bunun gibi işlemleri sözlü anlatım ve konuşma aktivitelerini uygulayarak becerilerini geliştirebileceklerdir. Ayrıca konuşma ve dinleme pratiklerine ilaveten, öğrenciler dinledikleri parçadan not alabilme, bazıyazılı metinleri üretme, yazılı talimatlar verebilme ve bazı kişisel mesajlar ile davet mektupları yazabilme, özgeçmiş hazırlayabilme becerilerini de geliştirebileceklerdir.



TEMEL MATEMATİK (MUH 109) (2-0-2) (3 AKTS): Temel kavramlar, Asal sayılar, Sayı basamakları, Taban aritmetiği, Bölme,  Bölünebilme kuralları, Rasyonel sayılar, Basit eşitsizlikler, , Denklem çözme, Mutlak değer, Üslü ifadeler, Köklü ifadeler.



GENEL MUHASEBE (MUH 111) (3-0-3) (4 AKTS): İşletme ve Muhasebe İle İlgili Bilgiler: Mali tablolar ve mali karakterdeki olayların mali tablolara etkileri; Mali Tablolar İçin Bilgi Toplama Tekniği: Muhasebe fişleri, Hesap türleri; Günlük İşlemler: Hesapların açılışı; Mal Alım Satım İşlemleri: Aralıklı envanter yöntemi, Devamlı envanter yöntemi ve hasılat işlemleri, Menkul kıymet işlemleri; Banka İşlemleri: Banka işlemleri ile ilgili belgeler, Mevduat işlemleri, Kredi işlemleri, Nakit krediler, Teminat ve kefalet kredileri; Senet İşlemleri: Senet türleri, Senet işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, Duran varlık işlemleri, Envanter işlemleri, Hatalar.)



BİLGİSAYAR UYGULAMALARI I (MUH113) (2-2-4) (4 AKTS): Bilgisayar donanımı, yazılım, işletim sistemi, internet ve bilgisayar ağları, kelime işlem, elektronik hesaplama, sunu hazırlama yazılımları, sistem güvenliği, bilişim etiği konularında eğitim verilir.



GENEL İŞLETME (MUH 115) (2-0-2) (4 AKTS): İşletme ile ilgili temel kavramlar. İşletmelerin amaçları ve sorumlulukları. İşletmelerin sınıflandırılması. Girişimcilikle ilgili temel kavramlar, İş Planı yapma ve bir iş fikri bulma, Ekonomik sistemler ve işletmecilik, İşletmelerin kuruluşu ile ilgili çalışmalar. İşletme ve çevresi. İşletmelerin fonksiyonları: yönetim, üretim, pazarlama, İnsan kaynağı, finansman, muhasebe, araştırma-geliştirme ve halkla ilişkiler fonksiyonları. Yönetimin Fonksiyonları yöneltme, planlama, karar verme, organize etme, koordine etme, denetim.



İKTİSADA GİRİŞ (MUH 119)(2-0-2) (4 AKTS): İktisadi hayatın kavranması, günlük hayatta kullanılan iktisadi kavramların anlaşılması ve iktisadi karar süreçlerindeki rasyonelliğin öğrenilmesi Milli Gelir, Para, Uluslararası İktisadi Faaliyetler, Büyüme, İktisadi Düşünce ve Sistemler hakkında genel bilgiler kazandırmak.



TEMEL HUKUK (BİS 101) (2-0-2) (4 AKTS): Hukukun Temel Kavramlarının öğrenilir ve temel kavramların kullanım alanları derinlemesine incelenir. Türk Hukuk sistemi incelenir ve Avrupa Hukuk sitemi ile karşılaştırılması yapılır. Hukuk kaynaklarından olan Anayasa, Uluslararası Anlaşmalar, Kanun, Kanun Hükmünde Kararname, Yönetmelik ve Tüzükler tanımlanır. Hukuka kaynak olmaları üzerinde durulur. Yasama organları ve yasama süreçleri tanımlanır ve yasama süreçleri anlatılır. Yargı organları ve yargı süreçleri tanımlanır, anlatır.



II. YARIYIL DERSLERİ                                                                                                                                                         



ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II (AIT 102) (2-0-2) (2 AKTS): Türk ulusunun bütün kurumları ve değerleriyle çağdaş uygarlığın da üstüne çıkma çabaları, Atatürk  İlke ve  İnkılâpları; Atatürk düşünce sistemi; Atatürk döneminde Türkiye'nin iç ve dış politikası; İkinci Dünya Savaşı ve Türkiye; Türkiye'de çok partili döneme geçiş.



TÜRK DİLİ II (TRD 104) (2-0-2) (2 AKTS): Öğrenci eğitiminde Türkçenin yapı ve anlam bakımından özellikleri, temel eserler, toplum içinde kendini ifade etme, dili doğru ve etkili kullanmanın yolları, Türk dilinin yapısını ve yeryüzündeki dil aileleri arasındaki yerini, lehçe-şive-ağız ayrımını bilir; noktalama işaretlerinin kullanımını anlar. Dilin özelliklerini, dil-toplum ve dil-kültür ilişkilerini kavrar; okuma ve anlama yöntemlerini bilir. Söz öbeklerini bilir, ödev-proje hazırlamanın yöntemlerini öğrenir; masal, fabl, mesnevi gibi klasik kurmaca türlerin özelliklerini kavrar. Cümlenin öğelerini ve cümle türlerini bilir, tiyatro ve senaryo gibi kullanmalık metinler hakkında bilgi sahibi olur, yazı yazmanın ön hazırlıklarını görür.



YABANCI DİL II (İngilizce)(ING 106) (3-0-3) (3 AKTS): Temel ifadeleri kullanarak yabancı bir kişi ile iletişim kurma, yönlendirme, tarif etme gibi durumlarda yardımcı olma yeterliliği kazanır, Anlaşılması gerekli olan yazılı metinleri ve kısa, net mesajları anlama ve onları yorumlama becerisi geliştirir. E-mail, resmi mektup ve otobiyografi gibi yazım türleri vasıtasıyla kendisini ifade edebilir.



DÖNEMSONU MUHASEBE İŞLEMLERİ MUH110 3+0+3) (5 AKTS): Envanter İşlemleri İle İlgili Temel Kavramlar Muhasebe Dışı ve Muhasebe İçi Envanter Çalışmaları (Bilanço ve Gelir Tablosu Hesapları) Finansal (Malî) Tabloların Düzenlenmesi.



BİLGİSAYAR UYGULAMALARI II (MUH104)(2-2- 4) (5 AKTS): İnternet ve internet tarayıcısı, elektronik posta yönetimi, haber grupları/forumlar, web tabanlı öğrenme, kişisel web sitesi hazırlama, elektronik ticaret, internet ve kariyer, grafikler, işlem tablosu, formüller, fonksiyonlar, sunu hazırlama.



MUHASEBE UYG.VE TİCARİ BELGE (MUH102) (2+0+2) (4 AKTS): Muhasebe de en çok kullanılan menkul kıymetler ise hisse senedi, tahvil, bono, çek, poliçe, repo, hazine bonoları, devlet tahvilleri, finansman bonoları vb. belgeler incelenir.



MAKRO İKTİSAT (MUH 116) (2-0-2) (3 AKTS): Bu derste makro iktisadi konular ve uygulamalar ulusal ve uluslararası düzeyde incelenerek, sayısal değişkenler ile birlikte analiz edilmektir. Ayrıca incelenen konular ile ilgili güncel iktisadi olaylar derste değerlendirilmekte ve makroekonomik performansı arttırma yolları çözüm önerileriyle birlikte ortaya konulmaktadır. Klasik ekonominin varsayımları, işgücü piyasasında denge, mal piyasası ve para piyasası. Klasik modelin bazı sonuçları; sermaye birikimi, nüfus artışı ve işsizlik. Klasik modelde toplam arz ve talep eğrileri ve ekonomi politikalarının etkinliği. Diğer ülkelerle ekonomik ilişkilerin ölçülmesi; ödemeler bilançosu, döviz kuru ve ölçülmesi. Ekonomik karar birimleri ve faaliyetleri, devri akım modeli, stoklar ve akımlar arasındaki ilişkiler konularını kapsamaktadır.



TİCARİ MATEMATİK (MUH 118) (2-0-2) (3 AKTS): Yüzde Hesapları, Şirket hesapları, Karışım Hesapları, Alaşım Hesabı, Faiz Hesapları, İskonto ve Senetlerin Değişimi, Anüite Hesaplamaları.



TİCARET HUKUKU (MUH120) (2-0-2) (3 AKTS): Türk Ticaret Kanunu’nun uygulanma alanı ve çeşitli hükümler, Ticari işletmenin tanımı, unsurları, tacir ve tacir olmanın hükümleri, Ticaret sicili, tescil ve ilanın 3.kişilere etkisi, Ticaret unvanı ve işletme adı ile ticaret unvanının devri, Haksız rekabet, Hukuki ve cezai sorumluluk, Ticari Defterler, Acentelik, yetkileri, borçları, hakları ve acentelik sözleşmesinin sona ermesi, Şirketlerin kuruluşu, işletilmesi, devri, tasfiyesi, Kıymetli Evrak Hukuku; özellikleri, devri, türleri ve poliçe, Kambiyo senetleri; bono ve çek konularını kapsamaktadır.



III. YARIYIL DERSLERİ                                                                                                                                                       



BİLGİSAYARLI MUHASEBE I (MUH201) (2-2- 4) (3 AKTS): ETA 7, ETA FOR WINDOWS, LUCA ticari paket programları üzerinden stok işlemleri, cari işlemler, fatura ve irsaliye işlemleri, muhasebe kayıtları, geçici ve kesin mizan düzenlenmesi, bilanço ve gelir tablosu düzenlemelerine ilişkin konular işlenecektir.  .Ayrıca günün şartlarına ve yeni gelişmelere göre gerekli bilgi ve belge içerikli işlemlerle ya da programların gösterilmesi sağlanacaktır.



VERGİ HUKUKU (MUH 203) (2-0-2) (3 AKTS): Vergi hukukunun; hukuk sistemi içindeki yerini, kaynaklarını uygulanmasını kavrayabilme, vergiye ilişkin temel kavramları, vergilendirme sürecini, vergi borcunu sona erdiren nedenleri açıklayabilme. Vergi hukukunda süreleri, mükellefin değerlendirilmesi amortismanı açıklayıp hesaplayabilme, vergi suç ve cezalarını ve vergi yargısını kavrayabilme.



MALİYET MUHASEBESİ (MUH 205 3+0+3) (3 AKTS): Maliyetlerin sınıflandırılması maliyet muhasebesinde 7/A ve 7/B ye göre kayıt yapabilme,1. ve 2.dağıtımı yaparak birim maliyeti çıkarabilme)



ŞİRKETLER MUHASEBESİ (MUH 207) (3+0+3) (3 AKTS) : Şirket Kavramı, Türleri ve Şahıs Şirketleri, Şahıs Şirketlerinin Özellikleri ve Muhasebe Kayıtları Sermaye Şirketleri, Kooperatifler ve Muhasebe Kayıtları Şirketlerde tasfiye, birleşme işlemeleri ve muhasebe kayıtları.



DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE FİNANSMANI (Muhasebe 2) ( BİS 201) (2-0-2) (AKTS )



Uluslararası Ticaret İşlemlerinde kullanılan temel kavramlar tanımlanır. Kavramların kullanım alanları tartışılır. Dış Ticaret işlemlerinde kullanılan belgeler, kullanım özellikleri baz alınarak anlatılır. Kullanıldıkları yerler ve kullanım amaçları tanımlanır. Dış Ticaret işlemlerinde malların teslim şekilleri anlatılır tanımlanır. Her teslim şeklinin kullanım alanı tartışılır. Dış Ticaret işlemlerinde kullanılan ödeme şekilleri belirlenir, tanımlanır ve anlatılır. Ödeme şekilleri tek tek örneklenir.



BEDEN EĞİTİMİ (BİS207) (2-0-2) (4 AKTS):Beden eğitimi ve sporda meslek alanları ve geleceği, Kurumsallaşma, Fonksiyonlar, Araştırma sistematiği ve Yöntemleri ile felsefesinin kavranmasıyla yeni yöntemlerin oluşmasını sağlamak. Antrenmanda yorulma ve yenilenme ile enerji mekanizmaları oluşturmak. Beden Eğitimi ve Sporda kurumsallaşmak için yapılacak çalışmaları kapsar



FİNANSAL YÖNETİM (BİS203) (2-0-2) (4 AKTS):Finansın tanımı ve mahiyeti. Ve Finansın Fonksiyonu, Finansal Planlama Ve Finansal Denetim, Finansal Kaynaklar, Faaliyet Ve Finansal Kaldıracı, Finansal Kaynakların Maliyeti Ve Optimal Sermaye Yapısı, İşletme sermayesi yönetimi, Nakit, Borç, Alacak, Stok yönetimi, Sermaye Piyasası, İşletmelerde Özel Finansal sorunlar konularını işler.



BÜRO YÖNETİMİ VE İLETİŞİM (BİS205) (2-0-2) (4 AKTS): Bu ders öğrencilerin iletişimin temel kavramlarını öğrenerek kullanabilmelerini, iletişim türlerini, iletişimin önemini, kurumsal iletişim ile ilgili bilgi sahibi olmalarını amaçlamaktadır.



IV. YARIYIL DERSLERİ                                                                                                                                                       



BİLGİSAYARLI MUHASEBE II (MUH202) (2-2- 4) (4 AKTS): Muhasebe ile ilgili temel kavramları ve belgeleri tanıyabilme,Finansal tablolarda bilanço ve gelir tablosu düzenleme ile ilgili ilkeleri kavrayabilme.  Bilgisayar ortamında finansal tabloları düzenleyebilme, Muhasebe ile ilgili paket programları kullanabilmeTekdüzen Hesap Planı -Muhasebenin Temel Kavramları, ETA -7´Ticari Paket Programı Tanıtımı, Muhasebe ve Raporlama Modülleri, Stok ve Cari Modüller, Fatura-İrsaliye modülelri, Çek senet modülleri konularını kapsamaktadır.



TÜRK VERGİ SİSTEMİ (MUH 204) (2-0-2) (3 AKTS): Öğrencilere Türk Vergi Sisteminin genel yapısı ile Türkiye'de uygulanan vergi çeşitlerini tanıtma ve uygulayabilme becerisi kazandırmak için, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Emlak Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi konularının işlenmesini kapsar.



DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ (MUH 210) ( 2+0+2) (2 AKTS):  Dış ticarette temel kavramları ,teslim ve ödeme şekillerini kavramak, ithalat ve ihracatta hazırlanması gereken belgeleri ve belge sirkülasyonunu anlayabilmek.



MALİ TABLOLAR ANALİZİ (MUH 216) (2+0+2) (3 AKTS):  Temel mali tablo ve raporları düzenlemek Mali analiz yapmak ve yorumlamak.



İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU (BİS202) (2-0-2) (4 AKTS): İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunun tarihsel gelişimi, İş Hukukunun kaynakları, Sözleşme türleri, İş sözleşmesi, Toplu İş Sözleşmesi, İş sözleşmesinin unsurları, sözleşmenin sona erme şekilleri ve sonuçları, çalışma, dinlenme süreleri, tatiller, tazminatlar ve genel olarak çalışanların ve işverenlerin hukuki hakları. İş Kanunu, Sendikalaşma ve Sendikal Faaliyetler, Toplu İş Sözleşmeleri konularını kapsar.



MUHASEBE DENETİMİ (BİS204) ( 2+0+2) (4 AKTS): Temel Kavramlar ve Tarihi Gelişim Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları Denetim Raporu, Süreci ve Planlaması Denetim Kanıtları ve Teknikleri Çalışma Kağıtları İç Kontrol Sistemi Varlık ve Kaynak Hesaplarının Denetimi Sonuç Hesapları ve Mali Tabloların Denetimi.



 



 

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. HAKAN TANYILDIZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. HAKAN TANYILDIZ
Tarihçe
Yüksekova Meslek Yüksekokulumuz 2010-2011 eğitim-öğretim yılında METEB Projesi kapsamında, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İşletme Yönetimi, Posta Hizmetleri Programları olmak üzere toplam 109 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2011-2012 yılında ilk mezunlarını veren yüksekokulumuz,2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İşletme Yönetimi, Posta Hizmetleri, Lojistik, Organik Tarım, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı programlarında toplam 314 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam etmektedir
Kazanılan Derece
2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS’ye sahip öğrencilere Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanında önlisans derecesi verilir.
Kabul Koşulları
Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programına, YGS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programından mezun olan öğrencilerimiz mesleki eğitimlerini üst düzeye taşıyabilmek amacıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

DİKEY GEÇİŞ ALANLARI

• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
• Ekonomi
• İktisat
• İşletme
• İşletme Bilgi Yönetimi
• İşletme Enformatiği
• İşletme-Ekonomi
• Lojistik Yönetimi
• Muhasebe
• Maliye
• Muhasebe Bilgi Sistemleri
• Muhasebe ve Finansal Yönetim
• Uluslararası Finans
• Uluslararası İşletme
• Uluslararası İşletmecilik
• Uluslararası Ticaret
• Uluslararası Ticaret ve Finansman
• Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Mezuniyet Koşulları
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Muhasebe Programı mezunları, iş dünyasında özel sektör ve kamu sektörü işletmelerinde muhasebe, finans, pazarlama departmanlarında uzman yardımcısı, araştırmacı, denetçi yardımcısı ve yönetici yardımcısı olarak çalışma imkânına sahiptirler. Aynı zamanda muhasebe bürolarında meslek elemanı olarak görev yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; ara, yarıyıl/yıl sonu, bütünleme, mazeret, tek ders ve ek sınavlar olmak üzere altı çeşittir.Sınavlar test, yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-sözlü, yazılı-uygulamalı ya da yazılı-sözlü-uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav şekillerinden hangilerinin uygulanacağına ilgili birimin yönetim kurulu karar verir.Öğrenciler; mezuniyet aşamasına geldiklerinde, tüm derslerin devamını almış olmaları şartıyla, sayısına bakılmadan başarısız oldukları derslerden, dersin açıldığı dönem sonunda yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavına girebilir. Bu sınavlarda ara sınav notu aranmaz ve alınan not tam notun % 60 ve üzerinde ise öğrenci başarılı sayılır. Bir dersin bütünleme sınavı, o dersin yarıyıl/yıl sonu sınavından iki hafta sonra yapılır.Öğrencinin mazeretli sayılmasına, haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde, yüksekokul yönetim kurulu tarafından karar verilir. Mazeretin kabulü için kanıtlayıcı belgelerle beraber, mazeretin sona ermesinden itibaren bir hafta içinde dekanlığa/yüksekokul müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmez.Ham başarı puanı; bu Yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirerek dönem sonu sınavına giren öğrenciler için, ara sınavın %40’ı ile final/bütünleme sınavının %60’ı toplanarak hesaplanır.Ham başarı puanı 25.00’ın altında olan öğrenci, o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25.00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu ise; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım da dikkate alınarak Rektörlükçe hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda açılım ve katsayıları belirtilen harf notlarından biri olarak belirlenir. Ayrıca, 25.00 ve üstünde olan ham başarı puanları da bir dersten başarısız olarak değerlendirilebilir.



https://obs.hakkari.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=30&lang=tr